Overgang til hestenes vinterfodring

Hvert eneste år, når hestene overgår til vinterfodring, topper hyppigheden af kolik tilfælde. Derfor er det essentielt, at man som hesteejer prøver at forebygge dette.

Den gyldne grundregel for alle typer af foderskift er glidende overgang. Et foderskift bør gøres over minimum 1 uge, så hesten vænnes til det nye foder langsomt.

Eksempelvis skal heste som går på græs, vænnes gradvist til wrap i takt med at græsvæksten stopper. Når væksten stopper falder foderværdien, da især protein indholdet falder. Hestene vil signalere deres sult ved f.eks. at stå meget ved hegnet hvor de tigger efter mad eller hestene kaster sig over wrap, hvis de tilbydes. Er man for sent ude med tildelingen af ekstra foder kan det efterfølgende ses på hovene i de såkaldte ”foderringe”. Foderringe opstår når dannelsen af hoven ændres f.eks. påvirkes hov væksten ved foderskift.

Det er vigtigt at huske på at overgange til vinterfodring ofte medfører at hestene kommer mere på boks og derfor ikke bevæger sig så meget. Mindre fysisk aktivitet kan også være med til at øge tilfælde af forstoppelse. Dette gør sig især gældende hvis hestene får adgang til eller fodres med halm. Halm er sværere for hestene at fordøje end wrap og hestene foræder sig ofte i halmen.

Som dyrlæge oplever vi af uforklarlige årsager at tilse flere kolik tilfælde omkring pludselige vejrskifte. Det samme gør sig gældende omkring fuldmåne og måneskift. Vær derfor opmærksom på at foderskift samtidigt med disse kan give anledning til kolik.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.