Nytårshjælp

Hjælp din hund eller kat igennem nytåret.

Mange kæledyr er nervøse for nytårsfyrværkeri pga de høje, uvante lyde og lysglimt. Hos mange hunde og katte fremkaldes deciderede angstreaktioner, som i værste fald kan resultere i udtalte adfærdsændringer og stress.
Dyrene kan vise deres angst på mange forskellige måder. Ofte vil dyret pibe og forsøge at gemme sig eller flygte. Andre hunde gør ukontrolleret. Nogle dyr bliver inaktive, andre hyperaktive. Ligeledes ses hylen, savlen, rysten, hyppig vejrtrækning og store pupiller, og endelig bliver nogle dyr urenlige.
Det kan være vanskeligt at behandle et nytårsangst dyr. Behandlingen skal sammenstykkes efter det enkelte dyrs behov. Hvis man starter i god tid har mange dyr glæde af træning med en lydtrænings cd, hvor man gradvis skruer op for volumen.

Der findes desuden en række ikke receptpligtige midler, der kan hjælpe til at mindske stress reaktionen. I klinikken har vi gode erfaringer med følgende produkter:

 • AnxiCalm kosttilskud til hund og kat, hvor det aktive princip er aminosyren tryptophan i kombination med B vitaminer. AnxiCalm øger udskillelsen af Serotonin i hjernen. Serotonin er det stof som får os til at føle os godt tilpas.
 • Adaptil til hunde og Feliway til katte , indeholder angstdæmpende og tryghedsskabende signalstoffer som kaldes feromoner. Feromoner er ikke lægemidler eller hormoner, men naturlige forekomne stoffer som signalerer : fred og ingen fare til dyrets hjerne

Nogle hunde og katte er så angste, at de er nødt til at have beroligende receptpligtig medicin. Hvis du allerede nu ved, at din hund eller kat er blandt disse, er det vigtigt hurtigst muligt at kontakte dyrlægen til en snak om, hvordan medicinen virker, samt at få undersøgt at dyret er sundt og rask. Det kan være en fordel at afprøve effekten af det valgte middel på forhånd. På den måde kan der foretages fornødne justeringer i dosis eller præparatvalg og dermed opnås optimal effekt nytårsaften.Vent ikke til mellem jul og nytår der har dyrlægen som regel meget travlt.

Gode råd til før nytårsaften

 • Dyret bør ikke være alene hjemme. Bliver dyret angst, har det brug for sin ejers nærvær til at skabe tryghed. Evt. alternativ kan være at hunden passes i rolige omgivelser, evt. i en pension på landet.
 • Gå en lang tur med hunden om formiddagen, gerne med mange stimuli , så den er træt om aftenen.
 • Hold hunden i snor, mange hunde stikker af, hvis de hører et pludseligt brag.
 • Tag ikke dyret med ud, når der skydes af i nærheden og slet ikke når fyrværkeriet er på sit højeste. Luft først hunden igen når skyderiet er drevet over.
 • Hvis du har kat – er det vigtigt at lukke kattelemmen nytårsaften (og holde døre og vinduer lukkede), samt altid at have en kattebakke indendørs.
 • Lad radio eller tv være tændt, så dyret distraheres fra bragene og rul gardinerne for som afskærmning for lysglimt.
 • Giv dyret en ”hule” i et roligt rum hvor den evt. kan gemme sig.
 • Hvis dyret viser tegn på angst, er det meget vigtigt ikke at bekræfte den uønskede adfærd ved at ynke det. Tal beroligende og afled opmærksomheden ved at lege med dyret, giv gerne en ekstra godbid.
 • Tag i det hele taget hensyn til at der er et dyr i huset, og undlad at skyde bordbomber og andre nytårseffekter af. Undgå atypisk opførsel – eks. meget fulde mennesker, udklædning, truthorn mv. da dette kan virke stressende for dyrene og forværre angsten.

Der er sjældent en simpel løsning på nytårsangst hos dyr, men ved at følge enkle retningslinjer kan man gøre den svære periode væsentlig mindre ubehagelig for sit kæledyr.

Med ønsket om et godt nytår.

nytaarsaften20hund