Nyhedsbrev November

november-010

  • Introduktion
  • Hjerte-lunge orm
  • Månedens case
  • Tandeftersyn – Hvorfor er det vigtigt?
  • Nytårsmedicin

 

 


Introduktion

Velkommen til vores første af mange nyhedsbreve.

Erfaringen viser at jo mere oplyste vi mennesker er, jo bedre er vi i stand til at forbygge sygdomme hos vores dyr – og i en tid som nu, hvor nyhedsstrømmen kan være overvældende kan det være på sin plads med korte og relevante oplysninger.

Derfor har vi besluttet at indføre et månedligt nyhedsbrev, både her og på facebook.

Vi ønsker dels at introducere nyheder, dels at sende årstids bestemte “reminders” med relevans for dyrenes sundhed, samt at fortælle om spøjse og oplysende cases og endelig lidt personale opdateringer.

Eksempelvis har praksis i slutningen af September “født” 2 skønne drenge – Så tillykke til både Cecilie og Louise, som nyder deres barselsorlov lidt endnu.

Som vikar for Cecilie har jeg ansat Dyrlæge Louise Sundby, som blandt andet har været ansat ved Dyrlægehuset i Ballerup.

Desuden har vi ansat Fie Mortensen, som er uddannet veterinærsygeplejerske i Australien.

Så heldige har vi været 🙂

Til de få af jer som måske ikke ved det kan jeg fortælle, at vores praksis er med i en vagtordning. Dette betyder at i kan få hjælp døgnet rundt ved at ringe til 48485040. Hvis det er en anden praksis end vores som har vagt, oplyser man blot at man plejer at komme her og kan således altid blive hjulpet.

Imellem 23.00 og 8.00 bliver smådyr (hunde, kat, gnaver, fugl) henvist til  KU-sund, Dyrlægevej 16, 1870 Frederiksberg C.


Hjerte-lunge orm

Hjerteorm under mikroskop. Denne parasit har en krog på halen.

Der har den sidste tid været meget fokus i medierne på hjerte-lungeorm på Sjælland og specielt i Nordsjælland. Derfor er det også vigtigt for os som dyrlæger, at sørge for at vi får vores hunde-venner tjekket.

Der er nogen forskellige symptomer, som du skal holde øje med.

Lungeorm

Symptomerne man ser hos hunden optræder typisk efter 1-2 mdr. efter smitte. Symptomerne er træthed, lungebetændelse, hoste, nedstemt hed og let feber.

Hjerteorm   

Symptomerne er meget lig lungeorm, dog er denne parasit meget mere alvorlig.  Her skal man  også lægge mærke til åndedrætsbesvær på gåturen.

Måden at teste på er, at indsamle 1 afføring om dagen  3 dage i træk og derefter aflevere den ved dyrlægen. Herefter tager det 24 timer før vi har svar, og af samme grund kan den ikke afleveres om fredagen.  Det er vigtigt at prøverne er på køl, samt opbevares i en luftæt beholder (plastikpose) indtil de afleveres ved dyrlægen.

For mere info ring til os på 48485040


Månedens CaseAnna

Månedens case handler om lille Anna, som for nylig fik konstateret fransk hjerteorm. Vi har valgt at fortælle om Anna, da der er meget fokus på hjerteorm i medierne i øjeblikket – her kan I få en historie fra det “virkelige liv”.

Anna er en miniature bull terrier på 10 måneder. Hun er frisk og glad, og laver lige så meget ballade som en hund i den alder nu gør. Alt nyt skal undersøges når hun er ude og gå tur.

Hun hoster en sjælden gang imellem når hun trækker i snoren, men hun hoster ikke i det daglige og viser i det hele taget ikke nogen symptomer på, at skulle være smittet med hjerteorm. Anna blev testet for hjerteorm i Maj måned, men her var testen negativ. Efter anbefaling får Annas ejere hende testet igen i Oktober, og her viser det sig at Anna har hjerteorm! Ingen af de andre hunde i Annas familie er smittet.

Efter diagnosen vælger vi at give Anna en langvarig behandling med ormekur. En normal ormekur, rettet mod eksempelvis spolorm eller bændelorm, er ikke nok til at behandle hjerteorm. Desuden skal Anna holdes i ro under behandlings perioden – det er i øvrigt ikke så nemt når man er en miniature bull terrier på 10 mdr!

Anna skal til kontrol når behandlings perioden er afsluttet. Hos ca. 1 ud af 10 hunde ser man stadig hjerteorm, når hunden kommer til kontrol – her må man så forlænge behandlings perioden. Vi forventer at Anna kommer sig fuldstændig ovenpå infektionen, og heldigvis er Annas ejere super gode til at samle op efter deres hunde – derfor har hun ikke kunne give smitten videre til andre hunde.

 


Tandeftersyn – Hvorfor er det vigtigt

Tandsten danner ofte en rigtig grim lugt og kan derfor ofte medføre slem ånde.

Tandbørstning for hunde og katte lyder måske som en joke, men er utrolig effektiv. Der findes specielle tandbørster og tandpasta til dyr, som vi anbefaler man gør et par gange om ugen.

Det skal siges at man ikke må bruge menneske relaterede produkter.

Et tandeftersyn hos os forgår på den måde, at vi først undersøger patienten og derefter bedøver vi. Tandrens sker med en ultralyds maskine der fjerner tandsten og efterlader tænderne pæne hvide igen. Vi tjekker for lommer, blottede rødder og andre tandskader og hvis nogen af disse tilfælde er til stede kan vi blive nødt til at fjerne tanden, hvis den volder meget ubehag. Til sidst bliver de pudset med en mild slibe pasta, som lukker overfladen på tænderne. De får selvfølgelig smertestillende med hjem, hvis de skulle være så uheldige at miste en tand eller 2.

Hvis i skulle være i tvivl om jeres kæledyrs tænder, ring og book en tid, så kigger vi på det.

IMG_0781

Her ses Henning på 6 år med flotte tænder

tartar-buildup-dog-300x200

Her ses en hund med meget tandsten. Tandsten er et godt gemmested for bakterier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nytårs medicin

Zoetis_Sileo_product_shotHar din hund angst nytårsaften?

Her på klinikken anbefaler vi et produkt der hedder Sileo. Produktet virker som et let bedøvelsesmiddel, som kan justeres efter hundes behov.

Dette gør, at hunden er mindre angst under hele aftenen.

Snak med din dyrlæge for mere info.