Lopper

Hvordan kan jeg vide om mit kæledyr har fået lopper?

Typisk finder man ikke levende lopper på kæledyret, de er små og bevæger sig hurtigt rundt. Lopper kan bedst lide at være på dyr med pels, og derfor hopper de ikke så tit på mennesker.
Du kan undersøge dit dyr for lopper på flere måder. Hvis du har en tættekam, kan du rede pelsen over ryggen og lænden igennem et par gange. Så tager du den pels der hænger fast på kammen, og breder ud på et stykke fugtigt køkkenrulle. Hvis der er små sorte prikker, der opløses til større røde pletter på køkkenrullen, er det loppe ekskrementer, dermed har dit dyr lopper. Nogle gange kan man også fange levende lopper i tættekammen. Hvis man finder levende lopper, er det tegn på, at der er mange lopper på dyret og i omgivelserne.
Du kan også sætte et stykke lagen lærred eller andet lyst stof foran støvsugerslangen og så støvsuge kæledyrets soveplads. Stoffet fugtes med vand og man kigger igen efter sorte prikker der bliver til større røde pletter. Hvis dit kæledyr er allergisk overfor lopper, reagerer huden meget voldsomt på ganske få loppebid. Typisk vil der opstå sår pga. kløe og reaktion i huden, oftest på ryggen og hen over lænden. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at dyrlægen behandler med medicin for at dæmpe symptomerne på allergi, mens der behandles mod lopper.

Er det svært at udrydde lopper?
Når man finder lopper på et dyr, er det vigtigt at huske at op mod 95% af lopperne lever i omgivelserne. Behandling mod lopper skal derfor også sigte mod at få lopperne væk i huset. Vask tæpper og lign. ved 60 oC og støvsug grundigt. Lopper og deres larver og pupper kan overleve flere uger og nogle gange op til måneder i omgivelserne, og desuden lægger hver loppe 10-25 æg dagligt. De fleste lopper er kattelopper, men de kan leve både på katte OG hunde. En loppe kan blive til mange flere på kort tid og de kan være svære at få bugt med. Husk også at lopper kan smitte til andre dyr, hvis de ikke også behandles, så hvis du har flere kæledyr, skal alle dyrene behandles.

Hvordan behandler jeg mit kæledyr for lopper?
Der er flere muligheder for at behandle mod lopper. Hvilke muligheder der er for behandling afhænger af hvilket kæledyr dyr du har. Samtidigt skal du overveje, hvad der er lettest for dig, og hvilken behandling der passer til din familie.
Der findes blandt andet behandlinger med præparater man drypper i nakken på dyret, som holder ca. 4 uger. Der er også mulighed for at behandle med receptpligtig loppe halsbånd som holder i op til 6 måneder. Shampoo virker ofte kun kort tid og er derfor mindre effektivt at behandle lopper med. Der finder også andre midler til loppe behandling, så ring og få en snak med dyrlægen eller veterinærsygeplejersken.

Når du behandler, er det vigtigt at behandle til alle lopperne er væk både på dyret og i omgivelserne.

HUSK at sikre at det middel du vælger, er beregnet til det dyr du har. Bayvantic må ikke bruges til katte!!

Vil du læse mere om lopper kan du se videre her:

Kattelopper
Lopper

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.